Subsidie mr. Roelsefonds voor onderzoek Amaris naar effect etensgeuren bij dementie

Het bevorderen van eetlust bij dementie

Dementie is na kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Ondervoeding komt veel voor bij mensen met dementie, ook al in een vroeg stadium. Mensen met dementie die ondervoed zijn hebben meer gezondheidsproblemen en een sneller ziekteverloop. Er is aangetoond dat het ruiken van bepaalde geuren (specifieke) eetlust verbetert en ook stuurt wat en hoeveel men eet. De effectiviteit van geurblootstelling op het eetgedrag bij ouderen met dementie is tot op heden nog niet goed onderzocht. Met de subsidie van het mr. Roelsefonds is het nu mogelijk om in een aantal locaties van Amaris dit onderzoek uit te voeren.

Het onderzoek bij Amaris

Onderzoekers brengen bij twee kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie bepaalde geuren (in laag waarneembare concentraties) in de lucht op plekken waar bewoners de maaltijd nuttigen. De geuren zijn passend bij het eetmoment, zoals bijvoorbeeld broodgeur voor het ontbijt of rundvleesgeur voor de warme maaltijd. In een periode van 12 weken meten onderzoekers eenmaal per week de eetlust voorafgaand aan de maaltijden en de werkelijke voedingsinname. Ook het lichaamsgewicht wordt bijgehouden. Op deze manier meten de onderzoekers de effectiviteit van het verspreiden van bepaalde geuren op de eetlust en voedingsstatus. Eveneens wordt gekeken of de zorglast tijdens de maaltijdmomenten vermindert. Als ouderen zelf meer en beter eten, dan hebben zorgmedewerkers meer tijd en energie voor andere dingen.

Bij gebleken effectiviteit deelt Amaris de resultaten met andere zorgorganisaties en professionals, zodat zij ook het eetgedrag van ouderen met dementie kunnen verbeteren.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.