Het onderzoek bij Amaris
Onderzoekers brengen bij twee kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie bepaalde geuren (in laag waarneembare concentraties) in de lucht op plekken waar bewoners de maaltijd nuttigen. De geuren zijn passend bij het eetmoment, zoals bijvoorbeeld broodgeur voor het ontbijt of rundvleesgeur voor de warme maaltijd. In een periode van 12 weken meten onderzoekers eenmaal per week de eetlust voorafgaand aan de maaltijden en de werkelijke voedingsinname. Ook het lichaamsgewicht wordt bijgehouden. Op deze manier meten de onderzoekers de effectiviteit van het verspreiden van bepaalde geuren op de eetlust en voedingsstatus. Eveneens wordt gekeken of de zorglast tijdens de maaltijdmomenten vermindert. Als ouderen zelf meer en beter eten, dan hebben zorgmedewerkers meer tijd en energie voor andere dingen.
Bij gebleken effectiviteit deelt Amaris de resultaten met andere zorgorganisaties en professionals, zodat zij ook het eetgedrag van ouderen met dementie kunnen verbeteren.