Special Call

Het mr. Roelsefonds heeft in 2017 de ambitie uitgesproken om een bijdrage te leveren aan verbetering van de zorg en ondersteuning aan mensen met dementie. Hiervoor heeft het fonds een ruime subsidie beschikbaar gesteld.

Special Call - Aandacht voor dementie

Het fonds heeft (zorg)organisaties in de regio Gooi- en Vechtstreek opgeroepen om in samenwerking met een opleidingsinstituut (HBO of Universiteit) een subsidieaanvraag in te dienen voor toegepast onderzoek naar de effectiviteit van innovatieve interventies of instrumenten gericht op verbetering van de zorg en ondersteuning aan mensen met dementie. 

Op deze oproep zijn zes aanvragen ontvangen voor uiteenlopende projecten. Alle aanvragen zijn beoordeeld door de adviescommissie van het mr. Roelsefonds. De beoordeling is gemaakt op relevantie, haalbaarheid en kwaliteit. De adviescommissie heeft vervolgens een advies opgesteld aan het bestuur over de toekenning van de subsidiegelden.

De volledige oproep kunt u lezen onder Aandacht voor dementie. 

Olfactory Enhancement of Dietary behavior in demented Elderly (ODE)

Het mr. Roelsefonds heeft uiteindelijk gekozen voor het project ‘Olfactory Enhancement of Dietary behavior in demented Elderly’ dat gezamenlijk is ingediend door Amaris Zorggroep en de Wageningen Universiteit. Het betreft een toegepast onderzoek naar de effectiviteit van geurblootstelling op het eetgedrag bij ouderen met dementie. De problematiek die het onderzoek aansnijdt is relevant; ondervoeding komt veel voor bij mensen met dementie. De laatste jaren zijn veel initiatieven geweest m.b.t. het tegengaan van ondervoeding. Het feit dat op basis van een kleine pilotstudie al aanleiding is om de interventie wetenschappelijk te onderbouwen en daarmee te kunnen toepassen, is een duidelijk pluspunt geweest voor het mr. Roelsefonds bij de beoordeling van deze subsidieaanvraag. 

In het nieuwsbericht leest u meer over het onderzoek van Amaris. 

In 2021 is het onderzoek afgerond. Lees meer over de onderzoeksresultaten.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.