Resultaten Geuronderzoek Amaris en Wageningen Universiteit

Stel je voor: je loopt in de supermarkt richting de broodafdeling waar ze net croissantjes hebben afgebakken… Daar krijg je spontaan trek van. Onderzoek onder jonge, gezonde volwassenen heeft uitgewezen dat geuren onze eetlust en voedselinname kunnen beïnvloeden. Maar geldt dit ook voor ouderen? En voor ouderen met dementie? Ouderen met dementie hebben vaak een verminderde eetlust, door de dementie of bijvoorbeeld door medicatiegebruik. Deze kwetsbare groep heeft dan ook een hoger risico op ondervoeding, waardoor zij fysiek sneller achteruit gaan en minder goed herstellen van ziekte. Daarnaast kan ondervoeding ook invloed hebben op de mentale toestand van ouderen, en daarmee ook de kwaliteit van leven beïnvloeden.

Van 2018 tot 2021 heeft er onderzoek plaatsgevonden in verschillende verpleeghuizen van Amaris Zorggroep, uitgevoerd door de Wageningen Universiteit, gefinancierd door de Special Call – Aandacht voor Dementie (2017) van het mr. Roelsefonds. Er is onderzocht wat het effect van voedselgeuren is op de eetlust en voedselinname van ouderen met dementie. Door middel van speciale geurmachines werden er geuren verspreid voorafgaand aan het ontbijt, de lunch en het diner. De eetlust en voedselinname van de ouderen werd zonder en mét de aanwezigheid van deze geuren gemeten, en er is geanalyseerd of de verspreiding van geuren deze factoren beïnvloedde. Helaas werden er geen relevante veranderingen in eetlust en voedselinname waargenomen. Dit kan echter te maken hebben met het feit dat de geuren niet natuurlijk waren, maar werden verspreid door machines. Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid dat voedselgeuren niet hetzelfde effect hebben op de eetlust van ouderen met dementie vergeleken met jonge, gezonde volwassenen. Het zou mooi zijn om in vervolgonderzoek het effect van natuurlijke voedselgeuren te onderzoeken, door bijvoorbeeld brood vers af te bakken en geurige maaltijden te koken in de huiskamers van het verpleeghuis.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.