Proefcertificering CBF

Nieuwe koers Mr. Roelsefonds; Succesvolle pilot Erkenningsregeling

Het Mr. Roelsefonds heeft in 2021 een nieuwe koers gekozen. Wat houdt die in, met welk doel en wat is de relatie met de Erkenningsregeling, het keurmerk voor goede doelen dat door het CBF, Toezichthouder Goede Doelen, wordt uitgegeven? Die vragen beantwoorden we in dit korte artikel.

Het Mr. Roelsefonds is actief in de Gooi- en Vechtstreek. Daar ondersteunt het fonds al ruim veertig jaar initiatieven die de kwaliteit van leven verbeteren voor mensen met een langdurende en intensieve zorgbehoefte. Een fantastische missie waar ook zeker niet aan getornd zal worden. De nieuwe koers die in 2021 door het bestuur van het fonds is vastgesteld wordt wél anders. Dat is nodig om ook de komende jaren aan de grote zorgvraag te blijven voldoen, die ontstaat door de vergrijzing.

De Erkenningsregeling van het CBF: een verrassende stap

Het Mr. Roelsefonds heeft een bijzondere stap gezet. Het fonds heeft namelijk, naast zijn erkenning van de FIN-Code Goed Bestuur, de CBF-Erkenning aangevraagd. We hebben ons dus vrijwillig laten toetsen aan de strenge kwaliteitscriteria die bij de Erkenning horen.

Waarom is dit verrassend? De Erkenningsregeling is van toepassing op fondsenwervende organisaties, organisaties die voor hun inkomsten afhankelijk zijn van het vertrouwen van het publiek. Fondsen passen bij de Erkenning zolang zij naast het beheer van hun eigen vermogen ook gelden werven om de activiteiten van het fonds te kunnen bekostigen. De zogenaamde “hybride” fondsen.
Het Mr. Roelsefonds is geen hybride fonds. Het bekostigt de activiteiten van de aanvragende initiatieven volledig vanuit het beheer van het eigen vermogen. En dus was de Erkenningsaanvraag van het Mr. Roelsefonds nieuw en bijzonder.

Geslaagd!

Het CBF heeft de toetsing van het Mr. Roelsefonds met veel plezier uitgevoerd in de vorm van een pilot. De aanvraag past immers niet bij de Erkenningsregeling zoals die nu is. Het was een goede test, voor zowel het Mr. Roelsefonds als voor het CBF. Want de Stuurgroep Erkenningsregeling heeft in haar toekomstvisie staan dat er meer aandacht moet komen voor verbreding van de Erkenningsregeling.

Het Mr. Roelsefonds heeft de toetsing gebruikt om zich op verschillende vlakken te professionaliseren en is overtuigend geslaagd voor deze pro forma Erkenning. Dat is een felicitatie waard.

Wat zijn de gevolgen van deze pilot?

Gaat er nu per direct iets veranderen voor andere fondsen en foundations en de Erkenningsregeling? Het antwoord is: nee. Deze fondsen hebben namelijk via hun brancheorganisatie FIN (Fondsen in Nederland) een eigen, zelfregulerend toezicht georganiseerd dat past bij de specifieke aard van deze fondsen.

De succesvolle pilot met het Mr. Roelsefonds is een eerste, mooie stap om te onderzoeken of de Erkenning een aanvulling kan zijn op de eigen zelfregulering.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.